top of page

Any Given Sunday

- Skrällarna satte prägel på NFL's andra omgång

John Sigfridsson, 17:e September 2014

459727623.jpg

Det är intressant att se hur alla experttips och idéer om den kommande NFL-säsongen går rakt åt skogen, endast efter två veckor. Mitt Super Bowl-tips innan säsongen var New Orleans Saints som nu är 0-2. Alla trodde att deras defense skulle vara starkare i år, men verkligheten är raka motsatsen, bevisat av de 63 poäng de släppt in på säsongens första två matcher. Självfallet är det för tidigt att dra några slutsatser om Saints eller något annat lags öde, säsongen är fortfarande väldigt ung, men det visar ändå på hur otroligt oförutsägbar NFL är. I sju utav de sexton matcher som spelades i week 2 vann det lag som de flesta skulle anse som underdog, vilket är helt fantastiskt! Skönheten med denna liga är att alla kan slå alla, ’Any given Sunday’, och NFL-säsongens andra omgång visade det. Det här är de lärdomar vi kan dra ifrån week 2:

 

Jättarna är mänskliga

Green Bay Packers, Seattle Seahawks och New Orleans Saints var tillsammans de tre stora Super Bowl-favoriterna i NFC. Efter två omgångars spel har de tillsammans två segrar och fyra förluster. Week 2 bjöd på flera överraskningar resultatmässigt och den största lärdomen man kan dra från denna omgång är att NFL’s jättar är mänskliga. Saints föll tungt borta mot Cleveland med 26-24, en match som de lika gärna kunnat vinna. För mycket misstag och ett högpresterande Browns-defense hindrade det annars så poängrika Saints ifrån att dra iväg och avgöra matchen innan det skulle hinna bli spännande. Men spännande blev det! Browns kicker Billy Cundiff kunde avgöra matchen med ett 29-yard field goal med tre sekunder kvar och besvikelsen hos Saints gick nästan att ta på. De hade lika gärna kunnat vinna både mot Falcons i week 1, där de stupade på övertid, och mot Browns och istället varit 2-0 nu.

 

Packers kunde leverera en vinst till sina fans i söndags, men med nöd och näppe. De tog emot ett Jets-lag med Geno Smith vid rodret hemma på legendariska Lambeau Field i vad som egentligen skulle vara en enkel seger. Men som sagt, inga matcher är enkla i NFL. Andraårs-quarterbacken Geno Smith öppnade matchen exemplariskt och förde sitt lag till en 21-0 ledning innan halvtid men Aaron Rodgers visade återigen att han är med i konversationen om NFL’s bästa quarterback. 21-0 New York-ledning blev till slut en 31-24 vinst för Green Bay efter 346 yards passing och tre touchdowns från Aaron Rodgers. Packers må ha vunnit men det satt väldigt långt inne, och hade football-gudarna varit på ett annat humör i söndags hade resultatet lika gärna kunna ha svängt i New Yorks favör.

 

Detsamma var fallet för AFC-favoriten Denver Broncos. De nederlagstippade Kansas City Chiefs, som förlorade hemma mot Titans i week 1, hade mer yards på offense än Denver och många tycker säkert att de var det bättre laget på Mile High Stadium i söndags. Chiefs var två ynka yards ifrån att kvittera matchen med 15 sekunder kvar i fjärde, men på ett okarakteristiskt sett vann Broncos huvudsakligen tack vare sitt defense. Defensive-lineman Terrance Knighton fick upp handen på Alex Smith fourth down-pass och styrde bollen incomplete. Game over! I slutändan var det ineffektivitet i red zone som fällde Chiefs och för att slå de bästa lagen måste man ta vara på de chanser man får, något som divisionsrivalen San Diego gjorde när de åstadkom helgens största prestation. De slog de (inte längre) oslagbara Seahawks. En perfekt utförd match av hela laget, från coaching team till special teams. De höll i bollen och tröttade därmed ut Seahawks defense. I kontrast till Kansas City var San Diego även effektiva offensivt. Den som kallar 34-åriga Antonio Gates en föredetting kan slänga sig i väggen! Han och quarterback Philip Rivers kan vara den mest samspelta QB-TE-duon i hela NFL efter elva år vid varandras sida och tre touchdownpassar emellan dem bevisade det. Russel Wilson, som vi är så vana att se spela felfritt hade ett antal passar som antingen flög över eller förbi sina receivers och stjärn-cornerbacken Richard Sherman blev bortvänd av unge Keenan Allen flera gånger under 30-21 nederlaget. Wilson, Sherman och Seahawks är mänskliga, Broncos likaså. På söndag ställs de emot varandra i vad som har alla ingredienser till att bli årets match.

 

Årets free agent-signing?

Darren Sproles har under hela sin karriär varit en andra-runningback. I San Diego var han alltid tvåa bakom framtida Hall of Fame runningbacken LaDainian Tomlinson, i New Orleans bakom Pierre Thomas och Mark Ingram och nu är LeSean McCoy framför honom i Philly. ’Men varför sitter du här och skriver om en backup-runningback?’ kanske du undrar. Jo, därför att den här backupen, 167 centimeter långa Darren Sproles, hade 150 receiving yards och var den avgörande faktorn i Eagles’ Monday Night-seger borta mot Indianapolis. Han har varit NFL’s största ’X-factor’ i snart tio år. Sproles är nu 31 år gammal men mot Colts visade han att han fortfarande är lika explosiv som år 2005. Ge honom lite yta och han kommer att ha nått endzone innan du hinner säga ’touchdown’. Han kan springa, fånga bollen, returnera kicks och punts och denna mångsidighet gör honom till en av ligans mest dynamiska offensiva vapen. Anledningen till att Sproles  inte är en första-runningback är att man inte kan få ut lika mycket av hans talang och blixtrande snabbhet då. Philadelphia hade redan innan off-season NFL’s kanske mest svårfångade runningback i LeSean McCoy och med Darren Sproles som komplement i head coach Chip Kellys kreativa ’no huddle’-offense (anfallsspel där man skippar att samlas i en ring för att bestämma nästa spel för att höja tempot) kommer Eagles att bli svårstoppade. Med två raka segrar där de vänt 14-poängsunderläge, mycket tack vare Darren Sproles’ 49-yard touchdown-run, är Eagles de solklara favoriterna i NFC East och kanske till och med kan utmana jättarna i NFC. Darren Sproles ser hittills ut att vara årets smartaste signing.

Daltons bengaler ryter till

Andy Daltons jakt på att visa sig värdig sitt nya kontrakt har börjat exceptionellt bra. Om man bara tittar på statistiken ser hans insatser inte särskilt märkvärdiga ut men faktum är att han spelar väldigt moget. Han styr matchen med sitt lugn och begår inga misstag, bevisat av Bengals noll turnovers i de två första veckorna. Det lättaste sättet att sätta krokben på sig själv som lag i NFL är att kasta interceptions och att fumbla, något Bengals’ offense undvikit medan Bengals’ defense har utsatt deras motståndare för just det. Atlantas quarterback Matt Ryan hade en av sin karriärs värsta matcher mot Bengals defense och kastade tre interceptions. Vinner man turnovermatchen med +2 och +3 i säsongens första två matcher som Cincinatti gjort är det inte undra på att man är 2-0. Efter att stjärnreceivern A.J. Green gick av planen med en tåskada valde Bengals att förlita sig mer på sitt springspel och runningbacken Giovani Bernard visade då framfötterna med totalt 169 yards och en touchdown. På försvarssidan gick även linebackern Vontaze Burfict ut skadad. Trots dessa skador kunde Bengals dominera mot Atlanta vilket var högst imponerande. Efter förlust i första slutspelsomgången tre år i rad verkar Andy Daltons Bengals nu vara redo att bli en tungviktare i AFC, men huruvida Dalton är värd hans nya kontrakt får vi vänta till i januari med att se. Bengals betalade honom 96 miljoner dollar för att vinna Super Bowl - inte AFC North.

 

Rookie-cornerbacks imponerar tidigt

I årets draft valdes fem cornerbacks i första rundan och av dessa fem har tre redan börjat utmärka sig i proffsligan. Efter att ha förlorat mot Bills på hemmaplan i week 1 var det viktigt för Chicago Bears att flyga hem från västkusten med en seger i bagaget, vilket de i slutändan fick mycket tack vare rookien Kyle Fullers insats. Den efterlängtade premiärmatchen på San Franciscos nya arena Levi’s Stadium gick planenligt för 49ers i 45 minuter. Då vaknade björnen från sitt ide. Niners-ledningen skars först ner från 20-7 till 20-14 tidigt i fjärde kvarten, och följdes upp av två interceptions av Kyle Fuller och plötsligt stod det 28-20 till Chicago vilket blev slutresultatet. I San Diego har 25:e pick Jason Verrett spelat väldigt stabilt i karriärens första två NFL-matcher. Verrett var kanske den mest talangfulla cornerbacken i årets draft men på grund av hans storlek (bara 175 cm lång) föll han ända till San Diego, något som de kan skatta sig lyckliga över nu. Den sista cornerbacken att bli vald i första rundan var Ohio State-produkten Bradley Roby som Broncos gamblade på, något de verkar ha gjort rätt i. Roby sågs innan draften som en rå talang med mycket potential som han redan visat prov på. I week 1 bröt han den avgörande passen mot Colts och mot Chiefs höll han regelbundet koll på sina receivers. Kyle Fuller påminner om en ung Champ Bailey, Jason Verrett liknar Antoine Winfield i sina bästa dagar och den fysiske Roby visar på liknande kvalitéer som hans cornerbackkollega Aqib Talib. Framtiden ser väldigt ljus ut för denna trio och frågan är om det inte är framväxten av nästa generations cornerback-jättar vi bevittnar.

 

 

Ursprungligen publicerad på webbsporten.se

bottom of page