top of page

De Största Vinnarna från Week 10

- Browns är tillbaka från de döda!

John Sigfridsson, 15:e November 2014

browns.jpeg

Är Packers nu laget att slå i NFC? Ytterligare en match, ytterligare en dominant seger och ytterligare en toppinsats av NFLs bästa quarterback just nu, Aaron Rodgers. Vid det här laget börjar Packers-fans genuint kunna drömma om klubbens andra Super Bowl-seger under 2010-talet. Frågan är om något lag ska kunna stoppa detta gröngula ånglok som för tillfället kör över motståndare på rutin. Den här söndagen fick vi se allt från förödmjukande insatser till slantsinglings-jämna matcher. Vissa lag rasade ihop och verkar befinna sig i fritt fall för tillfället (*host*, Bears, *host*) men istället för att kritisera och diskutera varför de inte klarar av att leva upp till sina förväntningar så fokuserar vi på de roliga lärdomarna från förra omgången. Tre lag tog jättekliv i och med vinster i week 10 och dessa var:

 

San Francisco 49ers

Av alla lag som tog viktiga segrar i week 10 var 49ers starka insats nere i Big Easy den mest välbehövda. I den oerhört tuffa divisionen NFC-West riskerade San Francisco att falla efter med en förlust mot New Orleans men när matchen gick till overtime visade Niners att de ville ha matchen mer. Efter att båda lagen fått varsin chans att avgöra matchen i den avgörande femte quartern, och inte tagit vara på den, fick Saints återigen tillbaka bollen. I sin egen arena, i deras älskade Superdome, fick nu Drew Brees ytterligare en chans att vinna matchen för sitt lag. Vid det laget luktade det Saintsvinst långa vägar, det kändes inte som att San Franciscos skadedrabbade defensiv, med tre icke-ordinarie linebackers på plan, hade varken energi eller kraft nog att stoppa New Orleans högoktaniga offensiv. Momentum var också på Saints sida efter att ha vänt ett elvapoängs-underläge i halvtid för att tvinga fram en extraperiod men då svängde hela matchen på ett spel. Det enda som inte får hända i overtime hände (sett ur Saintsperspektiv). Ahmad Brooks, den enda spelande starting-linebackern i Niners system lyckades ta sig utanför Saints O-line och från Brees’ blindside slå ut bollen ur quarterbackens grepp och efter några sekunder av kaos hamnade bollen i 49ers händer. Spelet därefter sparkade San Franciscos minst hyllade hjälte Phil Dawson in det avgörande 35-yard field goalet och slutsiffrorna skrevs till 27-24 i San Franciscos fördel. Nu är Jim Harbaughs mannar ”right back in it” och får med momentum i ryggen nu flyga vidare till New York för ännu en måstematch på bortaplan.

 

Detroit Lions

Två andra lag som också är på uppgång men vars förväntningar låg mycket lägre innan säsongen är Cleveland Browns och Detroit Lions. Båda lagen tippade  jag att komma sist i sina respektive divisioner inför säsongen men på askunge-maner har nu dessa två lag trotsat oddsen och har 6-3 och 7-2 i record. Detroit Lions är ett lag som till synes har haft mycket talang i sin spelartrupp under de senaste åren men ändå inte lyckats uppnå något särskilt. Jim Schwartz eran, som tog slut efter förra säsongens misslyckande, karakteriserades av snöpliga förluster och av de konstiga sätt de lyckades sätta krokben för sig själva. Men nu, med en ny Jim som Head Coach (Caldwell) verkar gamla misslyckanden vara glömda och istället märks nu en vinnarkultur i Detroit. Över de första 55 minuterna av deras matcher denna säsong spelar inte Detroit märkvärdigt bättre än vad de gjorde under Schwartz. Quarterbacken Matthew Stafford spelar okej men långt ifrån fantastiskt. Den huvudsakliga anledningen till att Lions fortfarande har en chans att vända och vinna i slutet av matcherna är deras defense som med tre riktiga superstars i Ndamukong Suh, Ezekiel Ansah och Deande Levy formar ett av NFLs bästa. I deras tre senaste segrar har de vunnit med 1, 1 respektive 4 poäng, där den avgörande touchdownen eller field goalet kommit inom de sista två minuterna. Om Stafford hade spelat lika bra under hela matcherna som han gör efter two minute warning i fjärde quartern hade han varit med i MVP-racet. Skillnaden i år är att Detroit tror att de kan vinna, även när oddsen talar emot dem, och det kan ta dem långt, kanske till och med förbi Packers i NFC North.

 

Cleveland Browns

Sen har vi Browns. De lågmälda, bortglömda Cleveland Browns. Nio år utan ett slutspelsbesök och Browns utveckling de senaste åren har varit, ja, deprimerande. Allt från att ha gett Peyton Hillis ett monsterkontrakt efter en bra säsong till att drafta Trent Richardson och en 28-åring i samma första runda visar på ett försök till lagbygge som aldrig fungerat. Det kändes som om Browns för alltid skulle vara ett lag man associerade med 4-12, trots höga draft picks varje år. Men sen draftades Johnny Manziel – ”Johnny Football”. Inte för att han fått spela i år, men han satte Browns på kartan igen. Världen upptäckte att Cleveland Browns faktiskt existerade. Den illustra Heismanvinnaren från Texas A&M var huvudfokus från hela mediavärlden i uppbyggnaden inför draften och efter att han föll i första rundan tog Browns front office äntligen ett beslut som gav deras supportrar anledning att bli exalterade, att vara stolta över sitt lag. Cleveland och deras fans började för första gången på flera år tro på att något stort skulle kunna hända - och mot alla odds lever fortfarande den tron kvar efter tio omgångar. Under försäsongen buades det när den Cleveland-födde quarterbacken Brian Hoyer startade istället för Manziel,  men det roliga är att det är Brian Hoyer som lett laget till deras sex segrar, inte Manziel. Inte för att Hoyer spelat på någon direkt supernivå, men den nyfunna tron och hoppet i hela staden Cleveland verkar ha lyft Browns från de döda. Även fast Browns har haft, och även i fortsättningen kommer att ha, ett av ligans lättaste spelscheman kan man inte bortse ifrån att segern förra torsdagen mot Bengals var övertygande. I en bortamatch mot en jämn divisionsrival slog man till med 24-3 och fick det att se enkelt ut. Efter tio NFL-veckor har Browns nu vunnit dubbelt så många matcher som de har förlorat – och Cleveland Browns är inte längre bortglömda...

Ursprungligen publicerad på webbsporten.se

bottom of page