top of page

Är Tom Brady's bästa dagar förbi honom?

- Brady och Patriots snubblar tidigt

John Sigfridsson, 25:e September 2014

tb12.jpg

Tre veckor av NFL-säsongen har nu passerat och för första gången känns det som man kan få ett grepp om var man har de olika lagen. Raiders, Jaguars och Buccanneers kommer att finnas i botten av tabellen när säsongen ska summeras. Det finns inte längre någon tvekan om att Bengals, Eagles och Cardinals är topplag och söndagens otroliga Super Bowl-repris mellan Broncos och Seahawks visade att de båda är fortsatta favoriter i sina respektive konferenser. Vissa lag som Giants, Cowboys och Texans är fortsatta frågetecken, men ju längre säsongen går så kommer deras identitet att visa sig - och det är tjusningen med NFL. Man kan tro sig veta allt, men när det kommer till kritan är det bara tiden som kan avslöja vilka överraskningar årets säsong håller gömda. Det här är de största hemligheterna den tredje NFL-omgången avslöjade:

 

Har Fader Tid äntligen hunnit ikapp Tom Brady?

Trots att Brady’s Patriots gick segrande ur söndagens strid var det inte en förtroendeingivande insats de bjöd sina fans på. Att vinna med knappa siffrorna 16-9 mot Oakland Raiders på hemmaplan är inte något att hänga upp i julgranen, och att det var försvaret som bar laget till seger väcker frågor om superstjärnan Tom Bradys position som en av ligans bästa quarterbacks. Att Brady är en legend går inte att ifrågasätta, nio Pro Bowls, två MVP-pris och tre Super Bowl-ringar berättigar den titeln. Dock är året 2014 och nu är det tio år sedan förra gången Patriots lyfte Lombardibucklan (Super Bowl-trofén heter ”Lombardi Trophy" efter den legendariska Packers coachen Vince Lombardi). Men trots avsaknaden av en fjärde ring har Brady ändå presterat på en otroligt hög nivå i snart tretton år nu och man undrade när Fader Tid skulle hinna ikapp. I år verkar han till slut ha lyckats greppa tag i Bradys axel och sagt ”sakta i backarna!”. I tre raka matcher under säsongsupptakten har hans insatser varit relativt skakiga. Han visar inte längre på den armstyrka han haft under alla sina år och leder inte längre sitt offense med det självförtroende han haft. Det som drivit Brady till sina framgångar under alla år är hans enorma vinnarskalle och det är få som hatar att förlora lika mycket som han. Nu har Patriots ändå lyckats vinna två utav sina första tre matcher men mot relativt enkelt motstånd. När motståndet blir tuffare längre fram på säsongen skulle jag inte bli överraskad om New England får sig en kalldusch. Innan säsongen trodde jag att Patriots skulle gå hela vägen till Super Bowl men i dagsläget har jag svårt att se dem slå Broncos eller Bengals för den delen. Tom Brady är fortfarande en toppquarterback och Patriots kommer att delta i slutspelet i år också, så något krisläge befinner sig inte New England i, men fansen på Foxborough har nog sett det bästa av sin hjälte.

 

Den nygamla stjärnan i ’Big D’

Demarco Murray har haft det minst sagt tufft sen han kom till NFL. Under hans första tre år i ligan har han missat speltid alla åren på grund av fyra olika skador. Först ankeln, sedan vristen, följt av foten och slutligen en knäskada förra året. Varje år har han hunnit visa på sin talang och potential innan han blivit skadad, vilket är den huvudsakliga anledningen till att Cowboys behållit honom. Nu har Demarco Murray överkommit fyra skade-år och visar hela ligan varför Cowboys gjorde rätt i ge honom en sista chans. Tre matcher in och han är den huvudsakliga offensiva kraften för Dallas. Han leder ligan med 385 rushing yards och för tillfället springer han skoningslöst över försvarare. I år är Murrays så kallade ”contract year”, det sista året på hans kontrakt, och det ligger nog i hans bakhuvud att om han presterar bra denna säsong kommer han att få en rejäl löneförhöjning i antingen Dallas, eller från något annat lag. Det märks att han spelar med extra motivation. Men oavsett kontraktssituationen är det kul att se att en spelare som fått utstå så mycket smärta prestera på en hög nivå. Demarco Murray är en av de huvudsakliga anledningarna till Cowboys två segrar hittills och om han kan undvika ytterligare en skada i år skulle Dallas till och med kunna utmana Eagles om divisionstiteln.

 

Foles + Cousins = underhållningsvärde

I söndags utspelades en av säsongens mest underhållande matcher i Philadelphia. Nick Foles Eagles lyckades precis besegra Kirk Cousins Redskins med siffrorna 37-34, en match där båda quarterbackarna presterade på en väldigt hög nivå. Foles, som tog över från Michael Vick förra året går från klarhet till klarhet i år och mot Washington ledde han verkligen sitt lag till seger. Skador i den offensiva linjen gjorde att Foles fick ta många stora smällar under matchen, trots det kämpade han vidare och fick igång sitt offense med 325 passing yards och tre touchdowns. Cousins befinner sig i en helt annan situation en Foles. Han fick ta över från den skadade Robert Griffin III så sent som förra veckan och både då och i söndags visar han på starter-kvalitéer. Man har inte 427 passing yards i en NFL-match om man inte har talang, men inte bara statistiken talade för att Foles kommer utmana RGIII om startplatsen när han återvänder. Han opererade Redskinsoffensiven med både lugn och mogenhet och var så när att knipa segern på bortaplan. Ett missat Redskins field goal i början av fjärde följt av Cousins enda misstag i matchen, en onödig interception, var tillräckligt för att fälla vågen i Philadelphias favör. Matchen hade kunnat gå åt båda hållen och nu ligger Eagles på 3-0 och Washington på 1-2 istället för båda på 2-1. Måste göra ont för Redskinsfansen, men vad de ändå kan ta med sig från week 3 är att de inte kommer sakna RGIII.

 

Vad hände, Green Bay?

Green Bay trodde många skulle ta nästa steg i år. Förra året vann de med hårfin marginal NFC North, trots att Aaron Rodgers missade halva säsongen på grund av ett brutet nyckelben och med en frisk Rodgers hela året förväntades stordåd från Wisconsin-laget. Säsongen är fortfarande ung och Packers har lång tid på sig att vända säsongen, men förlusten mot divisionsrivalen Detroit i lördags ringde i några alarmklockor. Först och främst har Rodgers aldrig förlorat mot Lions i sin karriär när han spelat hela matchen. Nio vinster och en förlust där han gick ut skadad i halvtid mot Detroit, fram till i söndags. Trots att Green Bay var favorittippade innan säsongen var experterna ändå eniga om att deras defense var tunn. Det var Aaron Rodgers som skulle lyfta laget på sin rygg och bära dem till Super Bowl vilket kanske är mycket att kräva från en spelare, men så bra är Rodgers. Vad hände mot Detroit då? Den huvudsakliga orsaken till Packers knakiga offensiv är deras katastrofala offensiva linje. Rodgers fick ingen tid att hitta sina receivers som därför inte hann bli fria, och blev tvungen att kasta bollen förhastat hela matchen. Man kan inte vinna i NFL utan den offensiva linjen. Ett offense i amerikansk fotboll kan jämföras med en byggnad av vilket slag som helst. Fasaden är det vackra som allmänheten märker - quarterbackens perfekta kast, runningbackens explosiva löpningar och wide receiverns akrobatiska mottagningar. Men utan någon grund som håller upp byggnaden, den offensiva linjen, kollapsar helheten. Sen ska man tilldela en stor del av äran till Lions defense som spelat fantastiskt i de tre första matcherna, men Packers har en legitim anledning till oro över sina chanser. Rodgers kommer kanske ändå att kunna guida Packers till slutspelet men bli inte överraskad om taket faller in på Green Bay. De förbisåg de stora hjältarna under off-season, de som jobbar i tysthet, och det kommer Packers gräma sig över ända fram till Super Bowl-Sunday i februari då de tittar på från TV-soffan.

Ursprungligen publicerad på webbsporten.se

bottom of page