top of page

Draftens Vinnare och Förlorare

- En översiktlig summering av årets draft

John Sigfridsson, 1:a maj 2016

Jacksonville röt till i årets draft!

Att drafta bra är den fundamentala grunden för att bygga ett framgångsrikt lag i NFL. Efter månader av scouting har varje lag sju rundor på sig att drafta de de collegespelare som kommer att skipa lagets framtid. Missar man på en hög first round pick kan det sätta tillbaka lagets utveckling med flera år, medan en lyckosam fifth round pick kan överraska och utvecklas till en nyckelspelare. 2016 års NFL-draft är nu passé och alla 32 lagen har en ny kull med rookies. Vilka lag slog en home run i årets draft och vilka svingade luften? Kommer quarterbackarna Jared Goff och Carson Wentz kunna leva upp till förväntningarna i sina nya hem, efter att ha blivit tagna som draftens första och andra val? Trots att det är för på tok för tidigt att med säkerhet bedöma lagens draftkvalité dagen efter draften så stack en hel del beslut ut, både för gott och för ont. Så dessa är "dagen efter"- vinnarna och förlorarna från årets draft (för hela draftens resultat, gå till 'http://www.nfl.com/draft/2016/tracker#dt-tabs:dt-by-round'):

Vinnare:

Jacksonville Jaguars:

Efter en lovande säsong med besvikande resultat (5-11) kom Jaguars in i årets offseason med ett enda mål: förbättra sitt defense. Och det är exakt det de har gjort. Först gick de ut aggresivt i free agency och signade flera högt hållna försvarsspelare (såsom Malik Jackson, Prince Amukamara och Tashon Gipson), och nu kom de även ut ur årets draft med två av årets mest talangfulla collegespelare. Först tog de den fler-dimensionella cornerbacken/safety:n Jalen Ramsey med draftens femte val, som skulle kunna vara den nya Deion Sanders. Sen har vi Myles Jack, draftens kanske bästa linebacker, som föll hela vägen till draftens andra runda på grund av en mystisk knäskada. Väl där väntade Jacksonville med öppna armar. Tiden får uträtta om Jacks knäproblem kommer att påverka hans karriär, men två 'topp 5-talanger' i en och samma draft är ett helt otroligt resultat! I kombination med quarterbacken Blake Bortles utveckling förra året har Jaguarsfans framtidshopp för första gången på länge.

Cleveland Browns:

Efter alla de år av misär och förvirring Brownssupportrarna tvingats genomlida verkar åtminstone Cleveland äntligen ha en tydlig vision: Moneyball. Moneyball är en lagbyggesteori inom amerikansk sport som ursprungligen växte fram ur basebollen, där dataanalys används som bedömningsverktyg över vad ögat faktiskt ser. Redan besvisade veteraner med högre löner prioriteras lägre inom moneyballteorin, då den ursprungligen utvecklades för att ge sämre MLB lag en chans mot de rika jättarna (filmtips: 'Moneyball' med Brad Pitt!), medan 'underskattade' spelare eftersöks i syfte att betala under marknasvärde för prestationer. Och detta lös verkligen igenom i Browns draft i år. De första fyra/fem åren (fem för first round picks) i ligan är garanterat de åren som bra NFL-spelare kommer att vara som mest underbetalda, då rookiekontrakts storlek begränsas av förutsatta parametrar. Därför valde Browns att trada till sig som många draft picks som möjligt i årets och i framtida draftar, och dem gjorde det väldigt skickligt. Nya GM och 'Moneyball-mastermind' Sashi Brown lyckades skaffa totalt 15 draft picks i årets draft, vilket resulterade i 15 'underbatalda' spelare, med wide receiver Corey Coleman i spetsen, som alla kommer att ha chansen att utprestera sina kontrakt. Även fast dataanalys inte är lika applicerbart på amerikansk fotboll som baseball (då statistik i baseball korrellerar mer med en spelares faktiska pretation) ska det bli intressant att se om Browns kan utvecklas med sin nya identitet. Årets draft var ett första steg mot relevans.

Runningbacks:

För andra året i rad togs återigen en runningback i topp-10, och inte bara topp-10, utan 4th overall! Förra året var det Rams rookie-sensation Todd Gurley som togs 10th, och den här gången slog Jerry Jones och Cowboys till på Ohio State-stjärnan Ezekiel Elliott så högt som med draftens fjärde val. I flera år har man fått höra frasen 'It's a passing league now', då passningsrekord har slagits var och varannan säsong i denna gyllene quarterback-era (fylld av Aaron Rodgers, Tom Brady, Peyton Manning, Drew Brees, etc.), och sakterligen har vikten av runningbacks minimerats. Browns val av Trent Richardson 3rd overall i 2012 års draft blev till avskräckande exempel till varför man inte skulle ta runningbacks tidigt i draften. Idén att man med lika stor chans kunde hitta en duglig running back i de senare rundorna spred sig runt hela ligan, och de två följande åren togs inga runningbacks i draftens första runda. Men Todd Gurley förändra ensam bilden av hur runningbacks borde draftas förra säsongen. Gurley tog hela ligan med storm när han slutade säsongen med fjärde mest running yards i NFL (1106), trots att han missade tre matcher. Adrian Peterson, Doug Martin och Le'Veon Bell var de enda tre som sprang för mer yards, och alla dem tre togs högt i sina respektive drafts (Peterson och Martin togs i första rundan, Bell i den andra). Att Ezekiel Elliott togs 4th overall var verkligen en seger för alla runningbacks, då det signalerar ett skifte i positionens image. Vill man ha draftens bästa running back måste man återigen spendera en first round pick, och vill man signa en bra runningback i free agency kommer ägarna i framtiden behöva plocka checkboken. Passing league no more?

Lightning round vinnare: Buffalo Bills, Tennessee Titans, tradeälskaren (otroligt många spännande trades!), Jared Goff och Carson Wentz, Denver Broncos och San Diego Chargers.

Förlorare:

New England Patriots:

Det här har ärligt talat inte så mycket med Patriots faktiska draftval, utan avsaknaden av dem. Som en konsekvens av 'Deflategate'-dramat (New England Patriots sägs ha påverkat lufttrycket i bollarna inför AFC Championship matchen mot Colts 2015) bestraffades New England med 1 miljoner dollar i böter och förlusten av årets 1st round pick och en 3rd round pick 2017. Av den anledningen tvingades Patriots vänta till slutet av andra rundan för att drafta sin första spelare, och även fast deras senare val kan bli pålitliga spelare känns draftkullen tom utan en first round pick. För att motverka förlusten av sin first round pick tradade de även bort sin väldigt talangfulle pass rusher Chandler Jones (som dock bara hade ett år kvar på sitt kontrakt) i utbyte mot en till sen secound round pick och guarden Jonathan Cooper från Cardinals. Så inte bara tappade de en first round pick, men även en väldigt stabil startspelare. Vi får se om deras rookies kan kompensera för förlusten.

Laremy Tunsil:

Ett av de mest osannolika draman i NFL draftens historia orsakade att draftens kanske bästa spelare, Laremy Tunsil, föll ut ur topp 10. Tunsil, en av de bästa blindside tackles att komma ut ur college på länge, var förutspådd att vara draftens första val tills Titans tradade bort valet till de quarterback-desperata L.A. Rams. Men trots det var det väl ingen tvekan om att han skulle gå topp 10? Hade det inte varit för en läckt instagramvideo på Tunsil när han röker på i en mystisk gasmask (video: https://www.youtube.com/watch?v=hS-zfINjNHQ) hade han definitivt blivit det. I efterhand har man fått reda på att videon var från 4 år sedan och att hans instagram hade blivit hackat, men det visste inte NFL-lagens besluttagare om vid tiden det var dags att välja. Chock spreds hos lagen som valde tidigt, och de valde alla att gå i olika riktningar. Hur skulle en GM i den situationen kunna förklara för sin ägare att han precis spenderade en topp 10-pick på en spelare som hela världen kan se röka på? Så Ravens (6th), Titans (8th) och Giants (10th), som alla behövde en tackle i draften, vågade inte ta Tunsil. När man såg på draften visste man om ens något lag skulle våga röra honom, men till slut slog Miami Dolphins till på det 196 centimer långa, 140 kg tunga atletiska freaket med draftens 13:e val. Man kan inte veta säkert när Tunsil hade tagits om videon inte hade läck, men han hade troligen inte fallit längre än 6. Den uppskattade löneskillnaden mellan en topp 5-pick och 13th pick, över fyra år, är ungefär 8-13 miljoner dollar. Så ur ett plånboksperspektiv är Laremy Tunsil definitvt helgens största förlorare.

Philadelphia Eagles:

Såvida inte Carson Wentz blir nya Aaron Rodgers, hade Eagles ingen spektakulär draft. Blir han det får jag äta upp mina ord. Men det är en fråga för framtiden. Så här dagen efter framgår det väldigt tydligt hur mycket det faktiskt kostade för Philly att ta sig upp sex platser för att ta Wentz. Årets 1st och 4th round pick plus nästa års 2nd och 3rd rounder var det Eagles slutligen gav upp, något som Browns GM Sashi Brown med glädje tog emot. Som om det inte var nog förlorade de även årets 2nd rounder i Bradford/Foles tradet från förra offseason. Så efter Wentz var deras nästa draft pick i mitten av tredje rundan (guarden Isaac Semuelo 79th) och den efter det i femte rundan. Med en tunn draftklass som bara består av 5 ynka spelare så har nu Eagles oficiellt lagt alla sina ägg i 'Carson-korgen'. Missförstå mig inte, jag tror verkligen Carson Wentz kan bli en framgångsrik spelare i NFL. Hans spelstil påminner lite om Andrew Luck! Men med tanke på att Eagles redan gett 18 miljoner dollar/år till Sam Bradford och 7 miljoner/år till Chase Daniels (som då är tänkt att vara tredje quarterback?!) denna offseason känns det som ett konstigt drag från GM Howie Roseman att riskera lagets framtid för ytterligare en quarterback. Jag håller tummarna för Wentz, men troligen inte närheten lika mycket som Roseman gör!

Lightning round förlorare: San Francisco 49ers, Myles Jack, Kansas City Chiefs, och alla hoppfulla collegespelare som tyvärr inte blev draftade.

av John Sigfridsson

bottom of page