top of page

 Säsongsguiden 2016:

NFC East

John Sigfridsson, 6:e september 2016

- Kan någon separera sig från klungan?

Återigen är denna division ett fullkomligt enigma. Under flera år har all NFC East’s lag legat i ligans mittenskick, och trots att New York Giants har vunnit två Super Bowls de senaste tio åren har inte heller de lyckats bryta sig ifrån klungan under grundsäsongen. Inget lag har vunnit divisionen två år i rad sedan 2004 och det gör NFC East unik. Kan Redskins bryta den trenden och ro åt sig divisionskronan i år igen, eller ska någon sticka upp och stoppa Washingtons styre?

 

Mitt tips:

New York Giants 9-7

Dallas Cowboys 9-7

Washington Redskins 7-9

Philadelphia Eagles 6-10

 

New York Giants:

Denna offseason var ingen vanlig offseason för jättarna i blått. Historiskt kända för att vara passiva i free agency förväntade sig ingen det som faktiskt hände. Giants behövde verkligen hjälp på defense, och tack vare GM Jerry Reese har de nu fått det, fast till ett väldigt dyrt pris. Den oprövade fast talangfulle pass rushern Olivier Vernon signades för osannolika 85 miljoner dollar över fem år, den inkonsekventa cornerback Janoris Jenkins skrev på 62,5 miljoner och nose tacklen Damon Harrison snodde de från New York rivalerna Jets för 46,5 miljoner. Giants hade onekligen cap space att spendera, pengar som även användes för att resigna Jason Pierre-Paul, men ur ett långsiktigt perspektiv var troligen dessa mega-signings dåliga affärer. Dock är det inte framtiden som vi diskuterar här. Det är säsongen 2016, och jag tror absolut att New York kommer att öka sin vinsttotal från i fjol. Deras spelartrupp är mycket bredare i år, särskilt på defense, och med Eli Manning och superstjärnan Odell Beckham på offense har Giants chansen att kamma hem denna favoritlösa division. Deras offensive line var dock ett stort problem förra året och någon förbättring har inte märkts av under årets preseason. Faktorn som kommer att avgöra Giants framgång är om de stora killarna på linjen kan skydda Eli tillräckligt länge för att Odell ska hinna bli fri.

 

Dallas Cowboys:

Efter en historiskt dålig säsong för ’Americas Team’ förra året var förhoppningarna höga att Tony Romo & Co. kunde återvända till den storform som nästan tog dem till NFC Championship 2014. Det var tills Romo återigen skadade ryggen i förra veckans preseason match, och nu förväntas han missa 6-10 matcher. Men till skillnad från när Romo blev skadad förra året finns det i år ett ljus i mörkret. Ett ljus vid namnet Dak Prescott. Efter att ha försökt trada upp i årets draft och ta Denvers Paxton Lynch nöjde sig ägaren Jerry Jones med den atletiska quarterbacken Dak Prescott i fjärde rundan, och efter att ha sätt Prescott briljera i preseason tror jag de är mer än nöjda med utfallet. Förra året hade Cowboys ingen backup alls, och det resulterade i 4-12. I år har de rookien som kallas ’den nya Russell Wilson’ . Den stora frågan är dock: vågar man tro på Dak Prescott-hypen? Till viss del ja. Han har minst sagt visat på förmågan att han för hemma i NFL, men huruvida han kan leverera mot riktiga startspelare och inte bänkvärmare som i preseason vet vi inte än. Cowboys har dock ett bra offense runt honom med ligans bästa offensiva linje, Dez Bryant att kasta till och runningbacken Ezekiel Elliott, draftens fjärde val. Om de kan springa bollen framgångsrikt har de en stor chans att vinna divisionen, särskilt om Romo återvänder frisk, men försvaret är fortfarande bara okej och många frågetecken återstår. Tiden får utgöra vad som händer med detta högst intressanta Cowboys-lag.

 

Washington Redskins:

Redskins överraskade många förra året när de knep NFC East. Trots divisionens medelmåttighet var det ändå en stor bravur för ett lag med Kirk Cousins som quarterback att nå slutspelet. Även fast Cousins nya lön på 20 miljoner dollar må föreslå det så är han inte en elitquarterback på något plan. Anledningen till att Redskins kunde nå sådan framgång förra året berodde på en relativt bred spelartrupp och ett lätt spelschema. Bara 3 utav de 13 lag de mötte i förra årets grundserie hade ett vinnande record, och det hör verkligen till ovanligheten. Washington har dock några riktiga kvalitetsspelare i laget, såsom tight end Jordan Reed, left tackle Trent Williams, och pass rushern Ryan Kerrigan. Och sen kan man inte glömma Josh Norman. Norman, som från ingenstans släpptes av de regerande NFC-mästarna Carolina Panthers, plockades upp av Redskins, och det ska bli intressant att se om han kan leva upp till det kontrakt han fick. Det mest intressanta med denna signing är dock den förstärkta rivaliteten mellan Odell Beckham Jr. och just Josh Norman. Om det är underhållningsvärde man är ute efter; slå på Giants-Redskins i week 3. Rivaliteten mellan Odell Beckham och Josh Norman kan vara en av de mest intensiva spelarintriger i modern NFL-historia. Vad som finns mellan dem verkar vara rent hat efter att de båda gick lösa på varandra i förra årets drabbning mellan Giants och Panthers. Nu när Norman också flyttat till NFC East får vi se den här drabbningen två gånger per år! Dock finner jag inte mycket mer spänning i Redskins än det. Angående Washingtons chanser i år tror jag att dem finns där, liksom de fanns förra året, men med ett till synes tuffare spelschema lär de falla kort. Eller kan Captain Kirk överraska oss igen (https://www.youtube.com/watch?v=bsB7UQ8BlE0)?

 

Philadelphia Eagles:

Som det svängt angående Eagles quarterbacksituation denna offseason. Det började med att laget gav den evigt skadade Sam Bradford ett två års-kontrakt värt otroliga 36 miljoner dollar, därefter signade de Chase Daniels som backup för 7 miljoner dollar (per år), och som grädden på moset tradade de bort kung och fosterland för att flytta upp i draften och välja Carson Wentz. Fram tills för några dagar sedan såg denna kaosartade quarterbackgrupp ut som ett slarvigt hanterat lagbygge av GM Howie Roseman. Då drog Vikings quarterback Teddy Bridgewater av sitt korsband, och i ett desperat försök att salvera säsongen gav de Eagles både en first- och fourth round pick för Sam Bradfords tjänster. Nu kommer Carson Wentz, som med Bradford-dealen i omtanke inte var så kostsam, att vara deras starter. Man borde verkligen inte fira när någon spelare blir skadad, särskilt så allvarligt som i Bridgewaters fall, men för Eagles blev konsekvenserna väldigt lönsamma. Dock tror jag inte detta trade kommer att resultera i bättre spel för Eagles i år. Trots att Wentz defintivt är deras franchise quarterback är han i slutändan bara en rookie, och väldigt sällan har rookie-quarterbacks vidare framgång i första året. NFL har sin lärningskurva och Wentz har en bit kvar att jobba sig upp då den. Dessutom är laget runt omkring honom inte mer än okej. Framtiden är ljus för Philly, men i år lär slutspelsfootball undgå dem.

av John Sigfridsson

bottom of page