top of page

 Säsongsguiden 2016:

NFC North

John Sigfridsson, 10:e september 2016

- Kan någon utmana 'The Cheeseheads'?

Så stor skillnad en skada kan göra. Fram tills för några veckor sedan såg det ut som att denna division skulle kunna bidra med två topplag till NFC’s slutspelsmix. Utan en etablerad quarterback är det dock svårt att nå större framgång i slutspelet, NFL’s största scen. Trots alla omständigheter, kan något lag utmana Aaron Rodgers trupp i säsongen 2016?

 

Mitt tips:

Green Bay Packers 12-4

Minnesota Vikings 9-7

Detroit Lions 7-9

Chicago Bears 6-10

 

Green Bay Packers:

Kan någon stoppa Green Bay Packers? Aaron Rodgers är den bästa footballspelaren på planeten just nu, och med favoritreceivern Jordy Nelson tillbaka från knäskada pekar allt på en återvändning till form för Packers. Green Bay har en utav de bästa offensiva linjerna sedantidigare, och om rookiefenomenet Eddie Lacy kan hantera de viktproblem som förhindrade hans prestation förra året bör springspelet även det klicka. Skulle så vara fallet kommer Green Bay att vara på gränsen till ostoppbara på offense. Angående försvaret finns det inte heller några gapande brister att poängtera, men bortsett från Clay Mathews saknas elittalang. Det finns inte så mycket att säga om Green Bay mer än vad som redan har sagts under flera år. Aaron Rodgers är en MVP-kandidat och med ett stabilt lag runtomkring honom är Packers en solklar favorit till att lyfta Lombardi-trofén i år.

 

Minnesota Vikings:

Hade det inte varit för den förödande skadan på Teddy Bridgewater hade vi även talat om Vikings som en Super Bowl-kandidat. Utan startquarterback är tyvärr det inte fallet. Väldigt sällan lyckas lag med dåligt quarterback spel gå hela vägen, även fast fallet ironiskt nog var så förra året. Vikings har dock en av de bästa spelartrupperna i hela NFL och om Sam Bradford, som Minnesota desperat tradade till sig inför säsongspremiären, kan spela stabilt har Minnesota en chans att nå slutspelet. På defense har även Vikings en hel drös av klasspelare. Safety Harrison Smith är en av de bästa i ligan på hans position, Anthony Barr och Eric Kendricks är två unga lovande linebackers och Everson Griffen är en grovt underskattad pass rusher på den defensiva linjen. Och det är bara för att nämna några namn. Vikings har en chans att nå slutspelet första året i sin nya arena, men utan Bridgewater blir det nog svårt att göra mer än så.

 

Detroit Lions:

Många experter tror att förlusten av Detroit-legenden Calvin Johnson kommer att visa sig vara för mycket att överkomma för de ljusblåa lejonen, och till viss del tror jag att de har rätt i det. Men inte helt. Under andra halvan av förra säsongen, enda sedan Jim Bob Koetter tog över som offensiv koordinator lyfte sig Lions anfallsspel rejält, och trots förlusten av Johnson tror jag att Matthew Stafford kan leda Detroit till några segrar i år. Om andra års-runnningbacken Ameer Abdullah tillsammans med den snabbe Theo Riddick kan få igång springspelet förbättras deras chanser rejält. Golden Tate och nysigningen Marvin Jones är två stabila receivers och om även den offensiva linjen kan bli bättre med hjälp av first round picken Taylor Decker kan Lions göra en hel del poäng i 2016-säsongen. Dock är det i defensiven som det saknas spetskvalitet. Cornerbacken Darius Slay är den enda spelaren värd att skryta över på defensiven. Vad detta innebär är att samtidigt som de kommer kunna göra poäng framåt lär det bli desto svårare att hålla tätt bakåt. En slutspelsplats kan bli lite väl svårt att nå men en förbättring till 7-8 segrar är ändå realistiskt.

 

Chicago Bears:

Det är svårt att bli upphetsad av ett lag med Jay Cutler bakom centern. Under de senaste 3-4 åren har Cutler definierat medelmåttighet hos en quarterback i mina ögon. Det måste vara otroligt frustrerande att som Bears-fan att se Cutler alternera de fantastiska passar han ibland kan leverera med oförståeliga interception spelet därefter. Dessutom saknar Chicago kvalitet utöver quarterback postionen. Historiskt sett har Bears alltid tagit stolthet i sitt hårda försvar, något de förlorade för fyra år sedan, när legenden Brian Urlacher hängde upp skydden. Sedan dess har Bears saknat identitet, och även i år har jag svårt att se defensiven ska återvända till storform. Trots den smarta signingen av middle linebackern Danny Trevathan från Denver saknas playmakers på defense. I wide receivern Alshon Jeffery har dock Chicago en receiver av hög klass som inte alls får så mycket cred som han förtjänar. Om förra årets first round pick Kevin White kan återvända från skada har åtminstone Cutler två stora måltavlor att träffa. I slutändan tror jag dock inte Bears har något att komma med i år heller, och allt grundar sig i Jay Cutler. Enda tills Chicago hittar en ersättare till det forna superlöftet har Bears-supportrarna ingen ljus framtid att se fram emot.

av John Sigfridsson

bottom of page