top of page

Jay Cutler -

Från hånad

till hyllad?

John Sigfridsson, 14:e augusti 2017

- Cutler får en sista chans i Miami

En spelares öde kan ändras på en sekund. Ryan Tannehill gick ståendes, frisk och hoppfull inför en ny säsong in i ett spel i förra veckans training camp. Efter att spelet var slut, så var även hans säsong. Och kanske till och med Dolphins-karriären.

 

Ett snedsteg resulterade i ett avdraget korsband för den ordinära Dolphins-quarterbacken och p.g.a. en klausul kan Miami släppa Tannehill utan kostnad nästa offseason. Tannehills öde är självklart tråkigt och oturligt, men det är inte spännande. Hela hans karriär skulle kunna summeras som ospännande. Den 29:e-åriga QB:n har underpresterat i sina 7 säsonger som Dolphins uttalade franchise-spelare och när allt är sagt och gjort kommer Tannehill inte att ha lämnat ett minnesvärt avtryck på ligan.

 

Men det var inte bara Ryan Tannehills öde som förändrades den sekunden som hans knä brast. Spelaren med kanske mest ouppfylld potential under 2000-talet kommer att få en sista chans att göra just det; uppfylla sin potential. Enter: Jay Cutler.

Tannehills skada lämnade Dolphins med ett hålrum i sportens viktigaste position och head coach Adam Gase valde plocka upp telefonen och ringa en vän. Under året 2015 som Gase var offensive coordinator i Chicago var Cutler hans quarterback, och med Gase som coach hade Cutler kanske sin bästa säsong i karriären. Den tidigare nämnda Cutler valde efter en misslyckad säsong i fjol att sluta med den amerikanska fotbollen, men liksom i en film där den pensionerade protagonisten rings upp av sin gamla chef för ett sista jobb var en sista möjlighet för Cutler att förändra sitt arv för lockande att passa på.

 

Jay Cutler har alltid haft talangen och armstyrkan att vara en framgångsrik quarterback i NFL men begränsad speluppfattning och svårigheter att läsa defense har resulterat i för många turnovers, förutom den säsongen som han spelade i den offensiva gurun Gases offense. Under hans elvaåriga karriär har han haft en touchdown-interception ratio på ungefär 4 mot 3. 2015 hade han en ratio på nästan 2 touchdowns mot 1 interception. Kan han återprestera de siffrorna har Dolphins en rimlig chans att utmana om en wild card plats med ett stabilt running game och ett relativt bra defense.

 

När en dörr stängs så öppnas en annan. Och såsom dörren nu stängdes för Tannehill har Cutlers öppnats upp. 'Smoky Jay' är en enigmatiskt footballspelare p.g.a. sin oförmåga att utnyttja sin talang. Hans höga andel interceptions har gett allmänheten bilden att han är sämre än vad han egentligen är och idag ses han inom många supporterkretsar som ett skämt. Trots hån och kritik från supportrar och journalister har Cutler dock hållit ut i elva hela säsonger i NFL, något man inte gör såvida man inte har något att erbjuda den här ligan. Till skillnad från Tannehill tror jag att Cutler har och kan lämna ett avtryck på NFL, om än kanske för fel saker. Nu har han en sista chans i Miami att rätta till sitt rykte. Han har en chans att gå från hånad till hyllad.

bottom of page