top of page

Mock Draft: NFL 2016

Mitt försök att förustpå NFL-draftens första runda:

John Sigfridsson, 28:e April 2016

Valet av Odell Beckham lönade sig minst sagt!

Tiden av NFL-abstinens är äntligen över. För ett litet tag.

 

NFL's offseason är hela sju månader lång, och för oss trogna amerikanska fotbolls-älskare känns NFL-uppehållet som en pilgrimsresa genom öknen. Det är tomt, vi törstar efter minsta lilla action, och det är mest av allt tråkigt! Dock finns det några oaser, milstolpar att hänga upp denna långa resa på. Något som påminner oss om att vår passion fortfarande existerar. Det första stoppet är Free Agency, liknande fotbollens transfermarknad, där alla spelare med upplöpta kontrakt får en chans lyssna in vad ligans 31 andra lag har att erbjuda. Det är här som de "sexigaste", och de mest dumdristiga transaktionerna sker. Free Agency refereras ofta till 'Fool's gold', då användingen av en för stor andel av sitt lönetak på veteraner oftast är en kortsiktig lösning. Så vad är då ett smart lagbygge? Låt mig presentera: The NFL Draft; kvällen då de flesta mästerskapen vinns. Dem generellt mest framgångsrika organisationerna i NFL draftar bra, och har en bred, talangfylld spelartrupp. Det är därför draften är så otroligt intressant. Experter spekulerar fram och tillbaka vilket lag som ska ta vilken spelare, och en vanlig aktivitet för att fördriva tiden i öknen är en så kallad Mock Draft. Många kunniga och erfarna analytiker har försökt sig på detta, men väldigt sällan lyckas någon förutspå hela första rundan. Challenge accepted. Det här är mitt försök på att förutspå kvällens NFL-draft:

 

1, LA Rams:

Jared Goff, QB, Cal

Analys: Återkomsten av NFL-football till LA krönades av Rams' aggresiva drag att trada hela vägen upp från deras ursprungliga 15:e val, och vad är mer passande än den pricksäkra Jared Goff från just University of California?

 

2, Philadelphia Eagles:

Carson Wentz, QB, NDSU

Analys: Trots att Eagles redan har två bra betalade Quarterbacks i Sam Bradford och Chase Daniel har jag svårt att se att Eagles skulle trada bort så mycket för något annat än en QB. Carson Wentz har högre uppsida en Goff, och det verkar Howie Roseman (Eagles GM) vara villig att satsa sitt jobb på.

 

3, San Diego Chargers:

Ronnie Stanley, LT, Notre Dame

Analys: Draftens första överraskning! Trots att Laremy Tunsil under hela draftprocessen ansetts vara den bästa Offensive Tackle:n, verkar det som att Chargers har fallit för Notre Dame produkten istället. Stanley förbättrar direkt San Diegos största svaghet.

 

4, Dallas Cowboys:

Jalen Ramsey, CB, Florida State

Analys: Cowboys kan gå i många riktningar här. Både Joey Bosa och Ezekiel Elliott är möjliga val för 'Americas Team', men jag tror Jerry Jones (Dallas ägare) har svårt att passa på chansen att hitta sin nästa Deion Sanders.

 

5, Tennessee Titans (trade):

Laremy Tunsil, LT, Ole Miss

Analys: Titans kammade hem storvinsten när de tradade bort första valet till Los Angeles, men när de ser att draftens kanske bästa spelare fortfarande finns kvar kommer de använda delar av deras nyvunna draftpicks för att återigen flytta upp i topp 10. Dem får en franchise Left Tackle som kan skydda Marcus Mariota och dem har fortfarande tjänat draft picks. En magisk första draft för nya GM John Robinson. 

 

 

6, Baltimore Ravens:

Joey Bosa, DE, Ohio State

Analys: Bosa saknar elitsnabbheten som scouter letar etfer i Defensive Ends, men det gjorde även JJ Watt, som är vår tids mest dominanta spelare. Ravens tar med glädje Joey Bosa passar väl in i deras defensiva system och som kan hjälpa den åldrande pass-rush duon Terrell Suggs och Elvis Dumervil.

 

7, San Francisco 49ers:

Deforest Buckner, DE, Oregon

Analys: Buckner är en fysiskt skräckinjagande spelare, som kan komma efter quarterbacken och stoppa springspelet. Oregon produkten kan vara det defensiva ankar som Justin Smith var under 49ers framgångstid för några år sedan.

 

8, Miami Dolphins (trade):

Ezekiel Elliott, RB, Ohio State

Analys: Ännu ett trade som symboliserar Cleveland Browns nya 'Moneyball'-filosofi. Jag tror att Miami, som så desperat letade efter en Runnning Back i free agency, är det laget som kommer erbjuda mest för att komma upp och ta årets bästa RB.

 

9, Tampa Bay Buccaneers:

Leonard Floyd, OLB, Georgia

Analys: Detta var ett svårt val för mig. Draftens näst-bästa cornerback Hargreaves är fortfarande tillgänglig, men efter att ha sett Denver vinna Super Bowl tack vare sin pass rush väljer Bucs Leonard Floyd, som med sin imponerande snabbhet runt hörnet har bland draftens högsta potential.

 

10, New York Giants:

Jack Conklin, LT, Michigan State

Analys: För tredje gången på fyra år tror jag 'Big Blue' väljer att gå 'Big' och fortsätter bygga en stark offensiv linje kring Eli. De såg hur långt deras bittra rival Dallas Cowboys tog sig med denna filosofi för två år sedan.

 

11, Chicago Bears:

Vernon Hargreaves, CB, Florida

Analys: John Fox älskar aggresiva corners, och även fast detta inte är Chicagos största svaghet är idén att teama upp Kyle Fuller med Vernon Hargreaves för lockande att passa. Bears har nu ett imponerande cornerbackpar för det nästa decenniet.

 

12, New Orleans Saints:

Paxton Lynch, QB, Memphis

Analys: Den åldrande Drew Brees har bara ett år kvar på sitt massiva kontrakt och det är dags för New Orleans att blicka mot framtiden på amerikanska fotbollens viktigaste position. Paxton Lynch är ett projekt, men denna långa samt atletiska QB har kanske högst uppsida i draften. Vem bättre att agera lärljunge under än Drew Brees?

 

13, Cleveland Browns (trade):

Myles Jack, LB, UCLA

Analys: Trots att Browns tradar ner får dem fortfarande en topp 5-talang i Myles Jack. Denna linebacker kan göra allt från att spela safety till nickelcorner och hade det inte varit för en seriös knäskada under hans sista collegeår hade han gått mycket högre. Browns, som är i en fullkomlig ombyggnadsprocess väntar med glädje på Jacks hälsa.

 

14, Oakland Raiders:

Sheldon Rankins, DT, Louisville

Analys: Raiders får ytterligare talang på sitt "nya" defense, denna form av en energisk defensive lineman. Av draftens alla Defensive Tackle är ingen så bra som Rankins på att ta sig till quarterbacken.

 

15, Jacksonville Jaguars

Ryan Kelly, C, Alabama

Analys: Efter att ha tradat ner, och förlorat förra centern Stefan Wisniewski i free agency, får Jacksonville, utöver sina extra draft picks, en pålitlig center för en lång tid. Kelly sägs vara en av draftens säkraste 'Can't Miss'-spelare.

 

16, Detroit Lions:

Kevin Dodd, DE, Clemson

Analys: Lions skulle kunna ta en offensive tackle här men Kevin Dodd ger stjärnan Ziggy Ansah en pass rush partner att leka med. Dodd kommer att frodas med all den uppmärksamthet Ansah får från motsåndarnas offensiva linje.

 

17, Atlanta Falcons:

Darron Lee, OLB, Ohio State

Analys: Ger den Dan Campbell en flexibel linebacker som kan hjälpa till i alla faser av försvaret. Kan ha en impakt från Day 1 på ett defense som är i starkt behov av talang.

 

18, Indianapolis Colts:

Taylor Decker, LT, Ohio State

Analys: Colts måste ha firat när Lions inte valde Decker, årets fjärde och sista tackle av first round-kaliber. Förra året ruinerades av Andrew Lucks skada, och för att undvika det i framtiden krävs en förbättrad o-line. Det börjar med en blindsid protector i form av Taylor Decker.

 

19, Buffalo Bills:

Shaq Lawson, DE, Clemson

Analys: Kevind Dodds lagkamrat är även han en sack-specialist, och Bills har svårt att säga nej till denna talang. Med Lawson på andra sidan Jerry Hughes ser Rex Ryans defense mycket farligt ut.

 

20, New York Jets:

Reggie Ragland, MLB, Alabama

Analys: Jets får en "plug and play" spelare i Ragland. Ännu en välutvecklad produkt från Alabama kan direkt fylla ett behov i mitten av Gang Greens defense.

 

21, Washington Redskins:

Andrew Billings, NT, Baylor

Analys: Redskins valde överraskande att låta veteranen Terrance Knighton gå i free agency. Det hålet i mitten av den defensiva linjen fyller dem direkt med Billings, som trots sin storlek är väldigt atletisk.

 

22, Houston Texans:

Corey Coleman, WR, Baylor

Analys: Efter att slängt 72 miljoner dollar på Brock Osweiler måste dem ge honom vapen att leka med. Den blixtsnabbe Corey Coleman kan vara ett perfekt kompliment till DeAndre Hopkins.

 

23, Minnesota Vikings:

Laquon Treadwell, WR, Ole Miss

Analys: I kontrast till Coleman är Treadwells speed hans största frågetecken. Trots detta är han potentiellt ändå draftens bästa receiver tack vare hans förmåga att fånga utmanade kast. Ännu en duglig receiver ökar Bridgewaters chans att utvecklas till den elitquarterback Vikings hoppas på.

 

24, Cincinnati Bengals:

Will Fuller, WR, Notre Dame

Analys: Tredje receivern i rad att tas, och för Bengals som har talang överallt i truppen är Wide Receiver lagets största behov. Efter att både Marvin Jones och Mohamed Sanu jagade större roller (och lönecheckar) i free agency kan Will Fuller med sin snabbhet direkt kliva in och spela på andra sidan AJ Green.

 

25, Pittsburgh Steelers:

William Jackson III, CB, Houston

Analys: Pittsburgh måste förbättra sin secondary och med William Jackson III får dem en cornerback med ett öga för interceptions. Direkt uppgradering för Steelers.

 

26, Seattle Seahawks:

Jarran Reed, DT, Alabama

Analys: En av två imponerande defenisve tackles från Alabama i denna djupa DT-klass. Seahawks går med den lite mer versatila Jarrand Reed för att fylla det hålrum Brandon Mebane lämnat efter sig.

 

27, Green Bay Packers:

A’Shawn Robinson, DT, Alabama

Analys: Och här går den andra. A'Shawn Robinson är en stor man (!) och efter att BJ Raji tog en "Hiatus" från NFL är Nose Tackle ett av Packers största behov. Detta val uppfyller både 'behov'- och 'värde' kravet.

 

28, Kansas City Chiefs:

Eli Apple, CB, Ohio State

Analys: Varför ändra på ett vinnande koncept? Förra året valde Chiefs Marcus Peters i första rundan och han ledde NFL med åtta interceptions och vann Defensive Rookie of the Year. Efter att Sean Smith lämnade för bittra rivalerna Oakland förra månaden passar Eli Apple perfekt in i Kansas Citys lagbygge.

 

29, Arizona Cardinals:

Karl Joseph, S, West Virginia

Analys: Cardinals secondary höll inte upp i slutet av förra året och i Karl Joseph får dem en hårt tacklande, fast flexibel defensive back som kan göra mycket för deras defense.

 

30, Cleveland Browns (trade):

Josh Doctson, WR, TCU

Analys: Med alla de draftpicks Cleveland tillförskaffat sig, har de ammunition nog att trada tillbaka upp i första rundan för att ta en wide receiver av hög klass med en ypperlig förmåga som red-zone target.

 

31, Denver Broncos:

Robert Nkemdiche, DT, Ole Miss

Analys: Tack vare sina många "off the field issues" faller den talangfulle Robert Nkemdiche nästa ut ur första rundan. Men bara nästan. John Elways trademark i de senaste drafterna har varit att ta den osäkra spelaren med mycket talang. I år tar han en större risk än någonsin med den enigmatiske Nkemdiche.

 

 

av John Sigfridsson

bottom of page